SZÁNJ IDŐT RÁ!

A gyerekekkel való főzés amellett, hogy izgalmas, számos tanulási élményt is nyújt. A konyha az eszközeivel és a sütés-főzés, sok lehetőséget kínál a gyermekeknek a tanulására. Miért érdemes matematikázni a konyhában?

avocado-1838785_960_720Felsorolunk pár dolgot, amire biztosan jó lehet a gyerkőcünkkel való közös együttlét a konyhában:

  • Gyakorolhatjuk a különböző  kiskanalakkal  (kávéskanál, teáskanál…) és az evő- ill. merőkanalakkal való alapanyagok mérését, akár valódi mérleggel ellenőrizve. Az egységek be- és felváltására – játék formájában – rakhatunk ugyanannyi lisztet a tálakba különböző kanalakkal, és megfigyelhetjük, hogy melyik tálban lesz a legtöbb, vagy a legkevesebb, esetleg mikor lesz ugyanannyi.
  • Vághatunk, darabolhatunk – persze nem éles késekkel, vagy ezt bízzuk a felnőttekre (!) – és számolhatunk saját testünk egységeivel. Vághatunk ujjnyi hosszúságot, arasznyit, tehetünk le tenyérnyit, öklömnyit  és  csipetnyit vagy maroknyit. Megkereshetjük ezek között a leghosszabbat, a legrövidebbet, a legnehezebbet, a legkisebbet, az ugyanakkorát stb.  Az a fontos, hogy hasonlítsuk össze a részeket és mondjunk közösen megállapításokat! Olyanokat, mint hogy pl. mennyi kisujjnyi hosszúságú spagetti szükséges ahhoz, hogy ugyanakkora legyen előttünk,  mint egy hosszú, stb.
  • Az ugyanannyi, ugyanakkora, ugyanolyan segítségével törekedhetünk arra, hogy minden dologból (spagettiből, szőlőszemből, babból, kávészemből, stb), és ugyanolyan méretből, anyagból ugyanannyit, vagy többet, kevesebbet kelljen a gyerkőcünknek maga elé tennie, mint amennyi előttünk van. Ne feledjük, hogy az eggyel, kettővel többet, vagy kevesebbet (stb)  is így könnyű megértetni!
  • Nemcsak mérleggel, hanem a hosszúságot szívószállal, spagettivel, fogpiszkálóval, gyufaszállal (stb) is mérhetünk a konyhában. A folyadékot különböző kanalakkal, más méretű poharakkal vagy kancsókkal és mérhetjük. A cél az, hogy hasonlítsunk és számoljunk! Azt pedig, hogy miből mennyi kellett, egy füzetbe írja vagy rajzolja le a gyermekünk, és ezt sokszor vegyük elő és nézze át! Idézze fel azokkal a matematikai szavakkal, amelyeket már sokszor mondtunk neki (ugyanannyi, legnagyobb, eggyel több stb) .
  • cooking-2132873_960_720Ha pakolunk, akkor vannak olyan tárgyak, amelyek rekeszei segítik a válogatást. Ilyen a tojástartó, a sajtos doboz, a bonbonos doboz, az azonos vagy különböző méretű zacskók, poharak vagy fűszertartók. Ezekkel a szorzás, az osztás jól szemléltethető, és az is, amikor nem jön szóba a szorzás – például, ha az egyes rekeszekben nem ugyanannyi a kávészem.
  • Főzni és sütni, a különböző alapanyagokkal csupa matematika. Amikor csak lehet, vegyük elő a receptet és keressük ki belőle azokat, amiből egy, öt, tíz, fél, vagy másfél (stb) kell, és ezt számláljuk is bele az aktuális edénybe.
  • Játsszunk ehető dolgokkal, amelyekkel például a kivonást is tudjuk jól szemléltetni. Csak ne felejtsük el még addig leírni számokkal, műveletekkel a változást, amíg meg nem ettük, azaz addig, amíg látjuk a dolgok mennyiségét.
  • Az aznapi élményeket még este, vagy másnap is felidézhetjük, és törekedjünk arra, hogy ebben a számok is pontosan szerepeljenek. Sokat segíthetünk, ha szemléltetjük a füzetben is!

Ha nem is ezekből készült el az ebéd, legalább egy jót játszottunk!

Szabó Ottilia

A mértékegységek, átváltások gyakoroltatásával kapcsolatban Dyscalculine számolólapjaink közül is válogathat >>>