Van egy olyan állapot, amelynél a térészlelés, a számok, a mennyiségek és a matematikai relációk értésének alacsony szintje megakadályoz valakit abban, hogy jól teljesítsen matematikából, de a mindennapokban is reménytelen számára, hogy biztonságosan bánjon a pénzzel, könnyedén használja a térképet, a menetrendet, olvasson kottát vagy mondja meg az időt analóg óráról. Ő az, aki nem érti a konyhai ételreceptek mértékváltásait sem. Ilyenkor, még ha minden más területén az életnek jól boldogul valaki, fennállhat a diszkalkulia, a számolási képesség zavara.

Mivel az iskolai évek alatt nem sikerült megérteni és helyesen használni a számokat és a matematikai problémahelyzeteket, így felnőttként is kell ezt az akadályt kezelni!

A diszkalkulia leggyakrabban kiderül az általános vagy középiskolai évek alatt, megkapja a diagnózist a diák. Így rendelkezik megyei/vármegyei/fővárosi szakértői bizottságok által kiadott szakértői véleménnyel, mely alapján támogatást kapott a tanulmányaik során. Felnőttként a kompenzációs eszközökkel (számológép, applikációk stb.) már boldogul.

Ő akkor kérhet a már említett szakértői bizottságoktól segítséget, akár újabb felülvizsgálatot, ha a cél egy felsőoktatási intézménybe való továbbtanulás, de bármely indokkal szeretné módosíttatni az érvényes véleményt.

Ám szép számmal akadnak, akik küszködtek a matematikával, bukdácsoltak, de nem állapították meg, hogy mi áll a háttérben, és alig van tapasztalatuk e téren. Nekik is szeretnénk segíteni e cikk megírásával.

Ha elmúltál 18 éves, középiskolába jársz, tanulsz és a vizsgák letételéhez szükséges megállapítani, hogy fenn áll-e nálad a diszkalkulia, akkor elegendő a tanulói jogviszony igazolása –  vagy a köznevelés  vagy a szakképzési rendszerben – beleértve a felnőttoktatás és felnőttképzés bármely formáját (nappali, esti, levelező tagozat). Ilyen esetben a lakóhely szerint illetékes pedagógiai szakszolgálatot kell keresned. Itt tudod kérelmezni a szakértői vizsgálatot egy nyomtatvány kitöltésével, amely a “Szakértői vélemény iránti kérelem”. Itt, ilyenkor, egy járási szintű vizsgálat indul, ám itt még nem mondják ki a diagnózist, hanem ha valóban felmerül a számolási zavar, akkor ők fogják a saját vizsgálatuk alapján kezdeményezni a vármegyei/fővárosi szakértői bizottság további vizsgálatát. Itt majd az dönt, hogy valakinél igazolható-e a diszkalkulia klinikai képe. A vizsgálati kérelemhez éppen ezért általában szükséges bemutatni a bizonyítványok, a végzettségek, képesítések másolatait, a látás- és hallásvizsgálat szakorvosi leleteit, bármely intézmény által kiadott, rólad készült pedagógiai jellemzést, véleményt vagy ha vannak egyéb pedagógiai vagy egészségügyi dokumentumok, azokat is.

Van, amikor az iskolás éveket követően – akár traumás sérülés, vagy  betegség miatt – jelentkezik a számolási deficit, ilyenkor az igazoló egészségügyi dokumentumok benyújtása mellett le kell írnia a kérelmezőnek azokat az akadályokat, amelyek a mindennapokban korlátozzák vagy gátolják őt a tevékenységeiben.

Ha valaki tanulói jogviszonnyal már nem rendelkezik, vagy a tanulói jogviszonya megszűnése után következett be olyan állapot, amely alapján felmerül a diszkalkulia, akkor is kaphat segítséget. Létezik egy intézmény, az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat, akiket akkor kell megkeresni, ha az előbbi állapot áll fenn, illetve, ha a felsőoktatásban van valakinek tanulói jogviszonya. Hasonló dokumentációt kérnek a kérelem befogadásához.

Érdemes ismerned, ha érintett vagy, a hatályos jogszabályokat:

  • A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló
  • 87/2015, (IV.9.) Korm. rendelet 62 § (11)-(12) bekezdésében és 63. § (3) bekezdése
  • évi CXC. tv. a nemzeti köznevelésről
  • 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálat intézményeinek működéséről
  • 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési- oktatási intézmények működéséről és köznevelési intézmények névhasználatáról
  • évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról

Amennyiben nem hivatalos írásos szakértői véleményre van szükséged, csak szívesen rájönnél mi lehet az elakadás, és annak mértéke, illetve milyen tovább lehetőségeid vannak, fordulj szakemberünkhöz bizalommal, kérd segítségét IDE KATTINTVA!

Reméljük, tudtunk segíteni!

További kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a szaboo@dyscalculine.com email címen!