Ha a szülő kérdez… 1.

Ha kiderül, hogy gyermekünk diszkalkuliás, valószínűleg szülőként felmerül bennünk a kérdés, hogy általában mennyi ideig szükséges gyermekünk eredményes fejlesztése…

„A terápiák eredményességéhez nagyon fontos az intenzív gyakorlás, ill. a multiszenzorális fejlesztés. Egy korszerű módszerrel és eszközzel – pl. a Dyscalculine Porgrammal – való fejlesztés esetén nagyobb remény van arra, hogy a fejlődés üteme gyorsabb, mint annak, aki úgymond csak „matekozik”.

Mindenképpen fontos azonban a gyermek állapotának megítéléséhez a folyamatdiagnózis. Nem csak abban az esetben kell megvizsgálni a diákot, ha elkezdi a terápiát, hanem javasolt negyed- vagy félévente újra és újra felmérni állapotát, hogy azok a funkciók, amelyek elmaradása miatt kialakult a számolási zavar, azok mennyit változtak vagy változtak-e. Annál, akinél a matematika problémát okoz, annál sem csak azt kell megvizsgálni, hogy például miként ad össze, vagy szoroz, hanem azokat az ún. bázisfunkciókat is, amelyeket a stabil összeadás, szorzás kapcsán működtetnie kell, így a vizuális figyelmét, emlékezetét, analízis-szintézis képességét, vagy a téri orientációját, a motorikus, vagy egyéb funkciói működését is. Fontos, hogy ezeken a területen is látni kell javulást.

Annyi biztosan elmondható, hogy a terápia többnyire lassú és több évig tartó munkával válik eredményessé. A pozitív változás már az első időszakban is jól látható. Ha a kezelés intenzív, és ha a gyermek motivált a prognózis javul.

Kezdetben mindenki számára fárasztó egy terápiás helyzet, de ez a helyzet idővel egyre gördülékenyebbé válik. Az is elképzelhető, hogy pár év alatt a diszkalkuliás tanuló felzárkózik társaihoz, és képes – ún. „mankókkal” −  együtt haladni a kortársaival.”

Szabó Ottilia

Amennyiben szívesen kérdezne (név nélkül) szakemberünktől a diszkalkuliával kapcsolatban, írja meg kérdését bátran az info@dyscalculine.com email címünkre (Email tárgya: Ha a szülő kérdez).