Most számtalan korongokkal, korongtáblákkal és korongkártyákkal játszható feladatötletet mutatunk be!

A számfogalom kialakításának hatékony eszköze az 5-ös, a 10-es és a 20-as számkörben alkalmazott korongtábla. Jól rögzíthető, memorizálható a síkbeli alakzat, a korongok elhelyezésének stabil sorrendje, melyek illeszkednek az egyes számképekhez is.

Használatával a tízes számrendszer szabályainak megértését, a soralkotást, a növekedést, a csökkenést és a műveletvégzést is biztosabbá tehetjük.

Eszközök: Valódi korongok (vagy az alábbiakban elérhető kivágható korongok), melyeket az 5-ös számkörben 3×3-as, a 10-es számkörben 9×9-es, és a 20-as körben 2x 9×9-es táblákra helyezünk le stabil sorrendben: csigavonalban.
A korongtáblák kezdetben akár kb. A/4-es méretben, majd fokozatosan egyre kisebb, egészen a füzet négyzetrácsiba rajzolt alakra kicsinyíthetők. Vagy használhatók a feladathoz az alábbiakban elérhető korongtábla alaplapok is.

A korongtáblák nagyon sok tevékenység során használhatók, a tapasztalati tudást segítik elő. Kezdetben a hallott számneveket kell korongképhez kapcsolnia, és a korongokat a táblára helyeznie a gyermeknek. Majd válogatnia a képekből adott szabályok szerint. Fixált képet később le tudja már rajzolni is a füzetébe.

Játszhatunk még korong kártyákkal is, amelyek szintén az alábbiakban érhető el.

Játszható játékok:

Az alaplapok és a korongok segítségével:

  • Legyen nálad is ugyanannyi! (Ebben az esetben használhatjuk 2x ugyanazt az alaplapot. A gyermek és a pedagógus előtt is ugyanaz az alaplap legyen. Letesszük a korongokat és a gyereknek ugyanazt kell letennie maga elé, figyelve a letétel sorrendjére!)
 • Mennyi ez? (Mondd meg, mennyit tettünk le az alaplapra, mondd meg akár számlálás nélkül!)

A korong kártyák segítségével:

  • Keress párokat! (Ebben az esetben, a mellékelt korongkártyákat készítsük el duplán!)
  • Rakd ki korongképpel! (Ehhez a feladathoz az alaplapokat és korongokat is tudjuk használni! A kártyákon látottakat, a gyermek rakja ki korongokból az alaplapra!)
  • Rajzold le a…! (Itt használja a füzetét! Rajzolja le a látott korongokat! Figyelj a rajzolás sorrendjére!)
  • Memória játék (Ebben az esetben, a mellékelt korongkártyákat készítsük el duplán!)
  • Tedd növekvő vagy csökkenő sorrendbe a kártyákat
 • Domino játék

Gyakorlás célja: A konkrét tevékenységek a globális mennyiség felismerést, a mennyiségi invarianciát, a téri orientációt fejlesztve bővítik a számköri tudást.
Ellenőrzés: A gyermek ellenőrizheti tudását, ha sikeresen talál párt az adott képhez, számkártyákhoz, és képes a rendezett és a random mennyiségeket egyeztetni.
Javaslat: Kezdetben az 5-ös számkört rögzítsük. A korongok fixált képe után a lerakása és felszedése (visszafelé történő számlálással) is ugyanabban a sorrendben történjen, ezt kezdetben gyakoroltatni szükséges.

A letölthető eszközöket érdemes laminálni!

KORONGTÁBLÁK LETÖLTÉSE ITT!

KORONGOK LETÖLTÉSE ITT!

KORONGKÁRTYÁK LETÖLTÉSE ITT!

Jó játékot kíván a Dyscalculine Csapata!

Honlapunkon elérhető és letölthető bármely eszköz a Dyscalculine tulajdonát képezik! Ezt sokszorosítani, értékesíteni nem lehet! Kérjük, ahol a Dyscalculine logó is fel van tüntetve az eszközökön, ne távolítsák el!

Ha érdekelnek további fejlesztőeszköz ötleteink, látogass el ide! >>>