3 990 Ft

A szint: A Számolólapok a tevékenységeket és ahhoz eszközöket ajánlva, a képi szemléltetésre építenek, ugyanakkor az elvonatkoztatást is elősegítik. A diák válogat, hasonlóságot, nagyságot differenciál törtszámokkal, sorokat alkot, oda-vissza számlál, valamint törtrész mennyiséget és számképeket egyeztet, így mélyíti el a törtekről a tudását.

B szint: A lapok feladatai a számérzéket fejlesztik a törtszámok (tizedes törtek is) tulajdonságainak, viszonyainak alapos megismerésével. Sokféleképpen történő összehasonlítás után eljut a tanuló a törtekkel való műveletvégzésig és az egyszerűsítés, bővítés után az összeadás, kivonás, szorzást stb. elvégzéséig.

C szint: Komplex feladatlapok analóg és szabályalapú feladatokkal. Algoritmusokkal segítik törtek megnevezését, a törtfogalom használatát. A diák a törtes szöveges feladatokban is rutint szerez.

VÁLASSZ SZINTET!

Törlés

Cikkszám N/A Kategória , , Címke


Megosztás

A törtek (a racionális számok) megértése sok gyermek számára okoz problémát. A természetes számok bontása, nemcsak a darabszámnál lehetséges, hanem a folytonos mennyiségekkel is. Az ilyen jellegű változások megértése, csak akkor gördülékeny, ha ezt korai időszakban és kis mennyiségekkel kezdődik. A törtek megértését készíti elő az egyenlő tagok ismételt összeadása, a részekre osztás és a bennfoglalás is. Az osztást, és a maradékos  osztás és az időfogalom kapcsán is egészeket fel bont a gyermek. Ha a gyermek hajtogat, darabol, feloszt, és el kezdi értelmezi a tört fogalmát, fokozatosan a matematikai kifejezéseit is használja: felez, harmadol stb. Feladatainkban nagy hangsúlyt fektetünk törtfogalom bevezetésére, képi megjelenítésére, az analógia használatára. Mindezt azért tesszük,  hogy ráismerjen a gyermek arra, hogy találkozott már a valóságban törtekkel, és hasonló feladatokkal is (pl. részekre osztással), csak kissé eltérő formában. A szemléltetéssel elérhető az, hogy 6<10 analógiája  nem jelenik meg  a hatod és a tized esetében, hiszen az 1/6 > 1/10 .

Életkortól függetlenül mindenkinek ajánljuk e lapokat, akinél a törtek értelmezése kissé nehézkes, számolási problémák (hibázások, lassúság) jelentkeznek.

A feladatok tehetséggondozásra is alkalmasak. Ebben az esetben  használatukat  már 9-10 éves kortól  javasoljuk.

További információk
Tömeg 250 g
Méretek N/A
Nehézségi szint

A, B, C

Privacy Preference Center