Színes rúd építőjátékkal téri orientáció fejlesztésére.

A jó szintű téri tájékozódás, az irányok pontos észlelése, a bal-jobb megnevezése a számfogalom alakulásában is szerepet játszik. 10-15 perces, naponta ismétlődő játékokkal eredményes a fejlesztés. Mindaddig végezzük ezt és a hasonló gyakorlatokat, amíg a gyermekünknél bizonytalanságot tapasztalunk.

Eszközök: a szőnyeg vagy az asztallap, mint két térfél. 5-6 féle színes rúd, mindegyikéből 2-3 db, kartonlap

Technikák: építés egymással szemben

A játék menete:

  1. A szülő és a gyermek szemben ülnek egymással, előveszik a színes rudakat és a fehérektől indulva (amelyik egyet ér) megbeszélik melyik mennyit ér. Ezután eltakarják egymás építményét pl. egy merev, félbe hajtott kartonlappal.
  2. A szülő épít valamit, kezdi a saját építményét elmesélni számokkal (amennyit ér a lerakott rúd), és a rúd helyzetét megadva. Hallás után kell a gyermeknek a mintát sorban ugyanúgy, ahogy hallja, síkban, térben építkezve kirakni. Ezt követően, felemeljük a kartonlapot és megnézzük ugyanolyan-e mindkettő építmény. Később emlékezetből is kirakatjuk.
  3. Majd szerepcsere következik és a gyermek mondja, hogy mit hova kell helyeznie a szülőnek a színes rudakból.
    Kulcsszavak, kifejezések (ezeket gyakran használva szükséges rögzíteni a játék során): ”egyet ér”, ”ötöt ér”, ”hatot ér”, ”hetet ér”, ”tízet ér”, ”jobbra”, ”balra”, ”fölötte”, ”alatta”, ”előtte”, ”bal oldalán”, ”jobb oldalán”.

Példa a játék menetére:
1. „tedd az asztalra állítva a négyet érő rudat” („én is idetettem”)
2. ”tegyél a hosszabbik oldala mellé jobbra egy kettőt érő rudat” (”én is odateszem”)
3. ”bal oldalára tedd a hármat érőt” (”én is odarakom”)
4. ”tedd a leghosszabb rúd mögé a ötöt érőt” (”én is mögé tettem”)
5. ”arra tegyél egyet érőt” (”én is megcsináltam”)

Most nézzük meg, hogy egyforma-e, amit építettünk! Meséld el sorrendben, hogy készült a tied! Mennyit érnek a rudak összesen? (15-öt)

Fejlesztő hatás: figyelem, emlékezet, nagyság, gondolkodás, téri tájékozódás.

Jó játékot kívánunk!