A Fejlődési diszkalkulia szűrő- és vizsgálólapok (azaz FDL-ek), olyan diszkalkulia szűrő- és vizsgálóeszközök, amelyek hat különböző szinten, vagyis hat számkörben (ötös, tízes, húszas, százas, stb)  mérik a gyermek számolási képességét és teljesítményét egy kártyajátékban. Játszva számlál, végez műveletet és értelmezi a matematikai-logikai fogalmakat, miközben a „játékos társa”, a vizsgálatot végző szakember, megfigyeli a gyermek számolási- és a számolást megalapozó képességeit, a kifejtett erőfeszítését, vagy épp a gördülékenységét, a számolási stratégiáit, és az egyéni mechanizmusait is. Ezáltal rövid idő alatt felállítható az egyéni hibaprofil, és megadhatók a produktív területek, így lesz tervezhető a diszkalkulia terápiája.

A szűrőlapok szakemberünk, Szabó Ottilia több évtizedes diagnosztikus munkájának eredményei.

Az FDL csomagok tehát 6 szinten mérik a gyermek numerikus képességeit, számolási teljesítményét. A szintek életkorra és számkörre vannak kidolgozva.  Figyelembe veszik a kognitív-, és a neuropszichológiai kutatások legújabb eredményeit, kifejezetten a numerikus feldolgozást, az aritmetikai képességeket és a matematikai készséget mérik.

A szintek egymásra épülnek, különböző számkörökben vizsgálják a számlálás, a numerikus információfeldolgozás, az aritmetika, a verbális feldolgozás, a fogalomértés és használat mintázatát és szintjeit.

A szűrés elvégzését gyógypedagógusoknak, pedagógusoknak ajánljuk.

A különböző szinteken vizsgáló szűrőlapok csomagjai tartalmaznak: egy db A4-es füzetet, amely tartalmazza a vizsgálat leírását, a másolható vizsgálati jegyzőkönyvet és munkalapot, valamint értékelő lapot, és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges mellékleteket, illetve a csomag tartalmazza a könnyen kézbe vehető vizsgáló és pedagógus kártyákat és kivágható eszközöket, jutalomkártyákat is.

A szűrőcsomagok több szinten mérik a gyermek numerikus képességét, számolási teljesítményét:

A számolólapokról bővebben a fenti linkeken tájékozódhatsz!

Ha szívesen megnéznéd bemutató videónkat az 1. szintű szűrőcsomagról, KATTINTS IDE!

CSOMAGOK: