Nem sikerül könnyedén válaszolni arra, hogy mennyi az 5-3, a 6-4?

Vannak olyan egyszerű és játékos helyzetek, amelyek ugyan kapcsolódnak a számoláshoz, de mégis elfeledtetik a matematika órákon átélt szégyent. Mert a kisgyermek, aki nehezen számlál, lassan végez műveleteket, nem alkalmazza készség szinten a matematikai nyelvezetet –ő bizony gyakran szégyelli magát a többiekkel szemben.

Ám otthon élmény lehet. Például ki lehet pakolni egy színes gombos dobozt, amelyből ki lehet válogatni azokat a piros, kék, zöld, sárga gombokat (esetleg ilyeneket el lehet előre rejteni benne), és aztán a számlálások után, máris kezdődhet a JÓ játék. Már csak apró, egyforma csillagocskákat kell kivágnunk, a jutalmazáshoz.

Ezeket a JÓ játékokat írom le több szülő kérésére. Igyekszem egyszerű nyelvezettel átadni, azért, hogy bátran kezdjenek hozzá a gondos édesanyák, édesapák.

Az első JÓ játék. Mennyi van előtted?

Vegyen a szülő a kezébe néhány gombot. Ejtsen az asztalra belőle egy széles tálkába 2-t, és kérdezze meg a gyermekét, hogy mennyi is ez? Próbálja növelni a gombok számát 3-ra, 4-re (újra 2-re, 3-ra stb.), és kérje meg a gyermekét, hogy ne egyesével számlálja le! Addig növelhető a gombok száma, amíg azonnal jön a válasz. Aztán cseréljenek szerepet! Legyen 2, 3, 4 stb.! Már tudni fogja a játékszabályt a gyermeke: ne egyesével számláljon. A gyermek  leejti ügyesen a gombokat, és Ön mondja ki. Ebben néha hibázzon, és akkor ijedten javíttassa:- Jaj, mennyi is?

Ezt a játékot naponta 5-10 percig játsszuk.

Második JÓ játék. Melyik ugyanannyi?

Kártyákat (magazinokból kivágva, vagy rajzosan) készítünk (kb. 10-15-öt), amelyeken azonos színű, méretű formák szerepelnek, de kis számban. Egyszerre 4-5 kártya játszik. A gombokra továbbra is szükség van, mert amennyit leejtünk a tálba, a gyermeknek az elé tett kártyákból az ugyanannyit kell kivennie, csak más formákból.  Ki kell mondania azt, hogy mennyi. Majd egy idő után ismét cserélődik a szerep. A kártyákat lefordítjuk, majd ebből húzunk, és a gyermeknek kell ennyi gombot, egy mozdulattal letennie az asztalra.

Ha jól sikerül, nem maradhat el a jutalmazás. Minden jó megoldásért jár 1 csillag nyeremény.