Nem sikerül könnyedén válaszolni arra, hogy mennyi az 5-3, a 6-4?

Vannak olyan egyszerű és játékos helyzetek, amelyek ugyan kapcsolódnak a számoláshoz, de mégis elfeledtetik a matematika órákon átélt szégyent. Mert a kisgyermek, aki nehezen számlál, lassan végez műveleteket, nem alkalmazza készség szinten a matematikai nyelvezetet –ő bizony gyakran szégyelli magát a többiekkel szemben.

Ám otthon élmény lehet. Például ki lehet pakolni egy színes gombos dobozt, amelyből ki lehet válogatni azokat a piros, kék, zöld, sárga gombokat ( esetleg ilyeneket el lehet előre rejteni benne), és aztán a számlálások után, máris kezdődhet a JÓ játék. Már csak apró, egyforma csillagocskákat kell kivágnunk, a jutalmazáshoz.

Ezeket a JÓ játékokat írom le több szülő kérésére. Igyekszem egyszerű nyelvezettel átadni, azért, hogy bátran kezdjenek hozzá a gondos édesanyák, édesapák.

kép2A harmadik játék. Mennyivel van több?

A játékot úgy kezdjük, hogy a gombokat, különböző színt választva, mindkettőnk a kezébe veszi. Eleinte 2-3-at , majd, ha gyorsan le tudjuk tenni, akkor 4-et, majd 5-öt is. Kezdéskor magunk elé teszünk az asztalra 2-öt, és azt mondjuk. Tegyél ennyit te is magad elé, és még 1-et! Kinél van a több, de mennyivel is? — Azzal az 1-gyel! Ne felejtsük, mindig összemérjük a két fél gombjait. Győződjön meg a gyermek, hogy meddig ugyanannyi, és mennyivel több! 5-10 percig játsszuk.
Ha pontos a válasz, akkor máris megszerzett egy jutalomcsillagot.

Negyedik játék.
a)    Gomb-bújócska egyszínű gombokkal.
A gombokat lerakjuk az asztalra, megmondjuk mennyi, majd gyorsan felmarkoljuk. Azt mondjuk: – kezemben van 3. Azután az asztalra ejtünk 2-t, és megkérdezzük: – mennyi maradt a kezemben? A helyes választ gyorsan kérjük. Megmutatjuk, hogy jó volt-e a válasz.  Megint addig és annyi gombbal ( 4-gyel,5-tel,6-tal) játsszuk, amíg könnyedén megmondja gyermekünk azt, hogy mennyi is ez.  Ez a bontásokat gyakoroltatja be.

b)    Gomb-bújócska színes gombokkal.
A játékhoz 2, majd 3 féle színes gombot ( pl. sárgát, pirosat) választunk. Ugyanúgy játsszunk, mint az egyszínűekkel, de, amikor az asztalra tesszük a gombot megmondjuk, melyik színből mennyi van, pl.2 piros, 1 sárga.  Aztán felmarkoljuk, és az asztalra ejtünk pl. 1 sárgát. A gyermeknek a mennyiség mellett a színt is meg kell mondania. Ha sikerül, akkor szerepet is cserélhetünk, a gyermek kezébe kerül a gomb, és mi csak annyit teszünk, hogy megmondjuk azt, hogy mennyi legyen az asztalon. El ne felejtsük a jutalmazást. Minden jó megoldásért jár 1 csillag nyeremény.