Eszközök: 15-15 db Dyscalculine kártyalap (Dyscalculine számolólapok kivágható mellékleteiből) vagy saját készítésű kártyák

Technikák: szabálykövetés, szabálytartás, vizuális figyelem és emlékezetfejlesztés, szín-forma egyeztetés

Kulcsszavak/ kifejezések: ugyanolyan, ugyanannyi, formák, síkidomok: háromszög, nyíl, négyszög, kör, színek: piros, sötétkék, világoskék zöld, sárga stb.

Játékszabály: A memóriajátékokat legalább ketten játszhatják párban.

  • 1. memóriajáték: a játék szabálya ugyanaz, mint az ismert memóriajátékoknak: 2 lapot kell a lefordított lapokból megfordítanod, és ha sikerült azonos (ugyanannyi és ugyanolyan színekből és formákból álló) lapot húznod, akkor ez a tiéd, és ismételten te fordíthatsz fel újabb 2 lapot, mindaddig, amíg nem találsz párt, mert akkor a társad következik, és ő is próbálkozhat. Az a játékos nyer, akinek több párt sikerült felvennie.
  • 2. memóriajáték: a játékot ketten célszerű játszani. A kártyalapokat megfelezzük: egyik felét az egyik, a másik felét a másik játékos kapja meg, úgy, hogy mindkettőjüknél ugyanolyan kártyák legyenek. Az első játékos kiválaszt a kártyái közül 3 db lapot és az asztalra teszi a színes formákkal felfelé. Elszámol 1-5-ig, és megfordítja a lapokat. A másik játékos a lapok alá ugyanazt igyekszik lerakni a sajátjaiból. Ha sikerült a körben szerencsésen hoznia a jó megoldást (jól választotta ki és jó helyre is tette a lapokat), a következő körben 4 lapot tesz le elé a játékostársa, ugyanúgy 5-ig számol és lefordítja. Ha ez is megvan, akkor majd 5, aztán 6 db stb. lapot kap. Ha ront, akkor szerepcsere, és ő tesz le először 3, majd 4, 5 db stb. lapot, hasonló szabály szerint a társa elé. Az győz, akinek több lapot sikerült emlékezetből jó helyre raknia és jól kiválasztania. (A kisebbeknél 2 db lappal is lehet kezdeni a játékot.)

Fejlesztő hatás: figyelem, emlékezet, nagyság, téri orientáció, irányészlelés, számlálás, relációk felismerése, gondolkodás

ÉRDEKELHET:

Jó játékot kíván a Dyscalculine csapata!